Hegerov kabinet definitívne končí, nahradí ho vláda odborníkov

08.05.2023 Bratislava

Bratislava 7. mája (TASR) - Kabinet Eduarda Hegera, ktorý od decembra minulého roka nemá dôveru Národnej rady SR a vládol pod dohľadom prezidentky SR Zuzany Čaputovej, definitívne končí po kauze dotácie pre rodinnú firmu ministra Samuela Vlčana. Nastúpi vláda odborníkov na čele s viceguvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovítom Ódorom. Hlava štátu ju vymenuje v týždni, ktorý sa začne 15. mája. TASR prináša súhrn udalostí súvisiacich s výmenou vlád.

-Prezidentka považuje rozhodnutie vymenovať vládu odborníkov po minulotýždňových udalostiach za jediný možný krok.

-Minulý týždeň požiadal o odobratie poverenia viesť ministerstvo pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Premiér Heger vystúpil s mimoriadnym príhovorom, v ktorom priznal zodpovednosť za chaos v štáte a zároveň vyjadril záujem doviesť ako premiér krajinu do septembrových predčasných volieb. O odobratie poverenia viesť rezort diplomacie požiadal Rastislav Káčer.

-Premiér Heger prezidentke navrhol viaceré alternatívy, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády. Hlava štátu ani jednu neprijala, preto ju požiadal o zbavenie poverenia viesť vládu.

-Prezidentka Čaputová v nedeľu oznámila, že v týždni, ktorý sa začne 15. mája, vymenuje vládu odborníkov. Jej predsedom bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. O ďalších menách bude prezidentka najskôr informovať predsedov politických strán a následne verejnosť.

-Vyberaní boli podľa prezidentky odborníci, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Od vlády odborníkov očakáva, že stabilizuje situáciu a privedie Slovensko k predčasným voľbám.

-O vymenovanie úradníckej vlády dlhodobo žiadala parlamentná aj mimoparlamentná opozícia. Rozhodnutie prezidentky viaceré strany uvítali, myslia si, že Hegerov kabinet mal odísť skôr. Koaličné strany preferovali zotrvanie Hegerovej exekutívy.

-Vláda odborníkov bude musieť po vymenovaní predstúpiť pred parlament s programovým vyhlásením a žiadať o dôveru. Či ju získa, je otázne.

-Strany Smer-SD a Hlas-SD opäť otvorili tému skoršieho termínu predčasných volieb. Tie sa majú konať 30. septembra, predseda parlamentu termín ešte oficiálne nevyhlásil. Smer-SD a Hlas-SD by chceli voľby začiatkom júla. Smer-SD pripustil podporu vláde odborníkov, ak by predčasné voľby boli skôr.

-Boris Kollár nepovažuje úvahy o prípadnom posunutí termínu predčasných volieb na skorší za reálne. Za nezmysel ich označil končiaci premiér Heger. Ani OĽANO nevidí dôvod na zmenu termínu predčasných parlamentných volieb.

-Kauzou, po ktorej definitívne končí Hegerova vláda, sa zaoberá Národná kriminálna agentúra (NAKA). Preveruje dotáciu, ktorú malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytnúť spoločnosti, ktorej konečným užívateľom výhod je Vlčan.
 

Vyberte región

mark